Základní příprava
1 porce = 2 g matchy = 1 středně vrchovatá čajová lžička.
Doporučená teplota vody 70-80 °C. Nikdy nezalévejte vařící vodou (spálí prášek a zničí chuť).
Tradiční matcha
2 g matchy dejte do misky, zalijte trochou horké vody a vyšlehejte do jemné husté pasty (základ). Tradičně se ke šlehání používá speciální bambusová metlička, kterou se pohybuje ve tvaru W. Jakmile je pasta hladká, opět přidejte trochu vody a šlehejte až do vytvoření zpěněné vrstvy na povrchu.
Popíjení z misky umožňuje vnímat chuť i vůni zároveň. Pro rituální popíjení matchy připravené tradičním způsobem doporučujeme použít matchu v ceremoniální kvalitě.
Matcha latté/cappuccino
Připravte si stejný základ (pastu) ze 2 g matchy a trochy horké vody ve sklenici nebo hrnku na kávu. Zašlehejte med, agávový sirup nebo jiné sladidlo dle vašeho výběru (1 lžíci). Můžete ochutit chai kořením nebo skořicí (1/4 lžičky). Dolejte horkou vodu do 1/3 šálku a přidejte mandlové mléko nebo jiné mléko dle vašeho výběru. Při přípravě latté přidejte 2/3 šálku horkého mléka a trochu mléčné pěny navrch. Při přípravě cappuccina přidejte 1/3 šálku horkého mléka a 1/3 šálku mléčné pěny. Poměr čaje a mléka si můžete upravit dle vaší chuti a vytvořit si tak svůj oblíbený matcha nápoj.
Ledové matcha latté
Připravte si stejný základ (pastu) ze 2 g matchy a trochy horké vody v menší misce. Zašlehejte med, agávový sirup nebo jiné sladidlo dle vašeho výběru (1 lžíci). Přilejte ještě trochu vody tak, aby byl základ tekutý, dobře promíchejte a nechte vychladnout. Do sklenice nasypte ledové kostky a zalejte asi do dvou třetin studeným mlékem dle vašeho výběru. Vychlazenou matchu přilejte do sklenice s mlékem a ledem. Pomalým přiléváním zelené matchy do bílého mléka vytvoříte hezký vizuální efekt. Před pitím obsah sklenice promíchejte lžičkou nebo brčkem.
Netradiční tipy pro moderní dobu
BEZ METLIČKY Základní pastu pro přípravu nápoje můžete vyšlehat i pomocí ručního šlehače na mléko, případně i pomocí třecí paličky a hmoždíře nebo i obyčejné lžičky a misky. Poslední dva způsoby vyžadují více trpělivosti a síly.
RYCHLE Matchu můžete připravit i v elektrickém mixéru nebo zpěňovači mléka, kde všechny ingredience smícháte a vyšleháte zároveň.
TO GO Nejjednodušší a nejrychlejší příprava je pomocí šejkru na proteinový nápoj nebo na zelený ječmen, případně i jiné nádoby s víčkem. Matchu s vodou jednoduše prošejkujte. Můžete dochutit medem a kapkou citrónu.
Další použití matchy
Matchu jako významný výživový doplněk přidejte do svého oblíbeného smoothie nebo použijte při výrobě cukroví, zákusků nebo zmrzliny.